בעיות וקשיים בשינה

שינה תקינה – מה קורה כשהשינה נעשית אתגר? איך ניתן לשקם את השינה ולשפר את איכות החיים?

שינה היא אחת מפעולות היסוד החשובות ביותר לחיינו. היא מאפשרת לגוף ולנפש להתחדש, להירגע ולשוב לפעילות מלאה ביום הבא. אך מה קורה כאשר השינה הופכת לקושי, והערות בלילה הופכת לחלק בלתי נפרד מהחיים? 

מהן הסיבות הנפשיות לקשיים בשינה?

באופן דיכוטומי נחלק את הקשיים סביב השינה לשניים: 

הקושי הראשון- הוא הקושי בהרדמות.

הקושי השני- הוא יקיצה מוקדמת במהלך הלילה וחוסר הצלחה לחזור ולהרדם לאחר מכן. 

לעיתים קרובות, הקושי להירדם או לשמור על שינה סדירה ורציפה נובע ממצבים נפשיים שונים כמו חרדות, דיכאון, לחצים, טרדות יומיומיות או טראומות . כל אלה יכולים להיות גורמים לפגיעה בשינה. בשעת מתח או  חרדה המערכת הסימפטית שלנו נכנסת לפעולה. בדיוק כפי שהיא מופעלת ברגעים שבהם עלינו להגן על עצמנו כמו בשעת אזעקה כשעלינו לרוץ למרחב המוגן. השם הנפוץ והמוכר ביותר לתגובות האופייניות למצבים אלה הוא" "f-ight ,f-reez ,f-light ". במצבים אלה המערכת הסימפטתית פועלת כדי להגן עלינו והגוף כולו נכנס לעוררות ודריכות כדי לחמוק מהסכנה. הבעיה עם הדריכות הזו שהיא מקשה עלינו מאוד כאשר מדובר בשינה.

במקרים אחרים אנו יכולים למצוא את עצמנו מתעוררים באמצע הלילה או לא נרדמים בכלל ופשוט לא מצליחים לכבות את המחשבות. אנחנו טרודים והראש מתחיל לחשוב על המשימות שלא סיימנו או על איזה יום חשוב יש לנו מחר. הזמן עובר ועובר וככל שאנחנו לא מצליחים להרדם כך אנחנו נלחצים ונהיים מתוסכלים יותר ויותר.  התסכול והלחץ רק מרחיקים את השינה מאתנו והלילה הופך לחוויה קשה ולא נעימה. 

לעומת שני המצבים שהזכרו כאן, חלק מקשיי השינה נובעים מהרגלים לא נכונים סביב השינה שלעיתים מתקבעים ופוגעים באיכות השינה אם לא משנים אותם לאורך זמן.  שינה בשעות מאוחרות מאוד, צפייה מרובה במסכים או משחק במשחקי מחשב לפני השינה, צריכת אלכוהול , ניקוטין  וקפאין סמוך לשעת השינה כולם משפיעים על איכות השינה ופוגעים בה.

בכל אחד מהמצבים שתיארתי התוצאה בסופו של דבר מביאה להיעדר שעות שינה או לחוויה של שינה שיטחית ולא מספקת.  

האם יש תקווה לשיפור? קודם כל כן!!! הבנת הגורמים הנפשיים שמובילים לקשיי שינה היא הצעד הראשון לטיפול בבעיה. טיפול רגשי מתאים שמטפל בשורש הבעיה, עם תמיכה מקצועית ובשילוב של שיטות להרגעה ורגיעה נפשית יכולים לשנות את המצב באופן משמעותי. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לשינה (CBT) למשל, הוא טיפול יעיל מאוד לאנשים הסובלים מקשיים בשינה. כאשר מתפתחת הפרעת שינה לעיתים קרובות נוצרת התניה של עוררות סביב הכניסה למיטה. הטיפול הקוגנטיבי ההתנהגותי מסייע לבטל את ההתניה של העוררות שנוצרה, ובשילוב טכניקות הרפיה ניתן לחזור ולישון שינה טובה ואיכותית ( כמו זו שהייתה לכם עד היום ). בנוסף, אנו לומדים כללים שמסייעים לשמור על "הגיינת שינה" כמו הפסקה של צפייה במסכים לפני הכניסה למיטה, קימה וכניסה למיטה בשעות קבועות , הפסקת עישון וקפאין בשעות הערב ועוד.  

הדרך לשינה שקטה ומרגיעה

הדרך להחזרת השליטה על השינה שלכם היא בלהבין שבעיית השינה נובעת מסיבה מסויימת והיא אינה סימן לחולשה , זיקנה או כל דבר אחר. שינה היא דבר שקורה באופן טבעי והגוף שלכם יודע לעשות אותו והיא אינה מצריכה מאבקים. לכן, במידה ואתם נאבקים ומרגישים שאתם מאבדים שליטה על השינה שלכם פנו אל מומחה שיכול לסייע באבחון הגורמים הנפשיים ולהדריך אתכם בדרכי הטיפול המתאימות בבעיית השינה שלכם. עם סבלנות, התמדה ותמיכה נכונה, ניתן לשפר את איכות השינה, לשפר את מצב הרוח, ולהחזיר את תחושת השלווה והאיזון לחייכם.

אל תוותרו על השינה שלכם. אם אתם חשים שקשיי השינה משפיעים על חייכם וגורמים לכם לסבל– אל תהססו לפנות לעזרה.